Servicii oferiteREZULTATE ONLINE
Utilizator:


Parola:


Pacient
Medic

Ghidul pacientului

Analizele medicale reprezintă un ansamblu de procedee care presupun recoltarea de esantioane biologice esenţiale, care furnizează informaţii de bază privind buna funcţionare a organelor, cât şi stadiul de dezvoltare a anumitor afecţiuni trădate de valorile acestor esantioane.

 Corectitudinea acestor indici de măsurare a stării de sănătate depind în mare măsură de performanţele laboratorului în care sunt efectuate analizele, însă şi pregătirea pacientului înainte de recoltarea esantioanelor biologice este extrem de importantă.

 Vă prezentăm, în continuare, un scurt ghid al pacientului pentru recoltarea esantioanelor biologice.

 În primul rând, trebuie să ştiţi că anumite esantioane biologice pot fi recoltate de pacient la domiciliu, iar altele numai în  laborator de catre personal medical calificat..

 În acest ghid sunt precizate conditiile necesare pentru fiecare tip de produs biologic care poate fi analizat în laboratorul nostru.

 

1. ESANTIONAE CARE SE RECOLTEAZA DE PACIENT,

LA DOMICILIU

URINA

 

a) Pentru examenul complet de urină (sumar şi sediment): Recoltaţi cca 15-20 ml din prima urină de dimineaţă, într-un recipient de unică folosinţă, cu gâtul larg şi cu capac care se închide etanş (furnizat de laborator sau achizitionat de la farmacie) şi etichetaţi recipientul cu numele, data şi ora recoltării

b) Pentru urocultură cantitativă: recoltaţi din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 3-4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient steril, cu gâtul larg si cu capac care se închide etanş (furnizat de laborator sau achizitionat de la farmacie). Înainte de recoltare spălati bine mâinile cu apă si săpun si uscati-le. După o toaletă locală riguroasă a organelor genitale externe cu apă si săpun, uscati zona decontaminată cu tampoane de tifon sterile.

- la femeie: se usucă prin stergere unică din fată spre spate. Se recomandă introducerea unui tampon vaginal înainte de mictiune pentru a preveni contaminarea urinii cu secretii vaginale.

- la bărbat: decalotati glandul pentru efectuarea toaletei locale

Lăsaţi urina să curgă pentru câteva secunde şi apoi plasaţi recipientul sub jetul de urină, astfel încât să colectaţi "jetul mijlociu" de urină (circa 20 ml de urină). Astfel va scădea posibilitatea de contaminare a urinii cu microorganisme din uretra anterioară.

Pentru sugar şi copilul mic care nu are controlul voluntar al micţiunii sau pentru alţi pacienţi necooperanţi la care recoltarea este dificilă, se utilizează pungi de plastic sterile autoadezive (se pot achiziţiona de la farmacie). Instrucţiuni: decontaminaţi şi uscaţi regiunea genitală externă şi perineul, fixaţi în jurul vulvei sau penisului orificiul pungii de recoltare, transferaţi urina din punga de recoltare în recipientul de plastic cât mai repede după emisie, pentru evitarea contaminării cu floră cutanată şi faceţi transferul cu o pipetă de unică folosinţă. În lipsa pungilor de plastic sterile, trebuie pândit momentul micţiunii pentru a prinde esantionul într-un flacon cu gura largă.

Evitaţi contactul interiorului sau marginilor recipientului de plastic cu pielea mâinilor, coapselor sau ariei genitale, pentru a scădea riscul de contaminare cu microorganisme comensale de pe piele, închideţi etanş capacul recipientului după recoltare, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi aduceţi recipientul cu urină la laborator în maximum 2 ore de la recoltare (dacă nu este posibil, se menţine la frigider sau în geanta termoizolantă cu acumulatori de frig, din momentul recoltării şi pe durata transportului la laborator).

 

 

Urocultura se recolteaza inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice.

Urocultura de control se va efectua dupa 3 – 5 zile de la incetarea tratamentului.

 

 

 

c) Pentru dozări chimice cantitative din urină (exemplu: glucoza, creatinina, proteine, calciu, magneziu, sodiu, potasiu etc.): recoltaţi urina pe parcursul a 24 ore (ex. de la ora 6 dimineaţa până a doua zi la aceeaşi oră), într-un recipient curat de volum corespunzător. Recipientul cu urină se păstrează de-a lungul celor 24 de ore la rece. Se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore.

 

MATERII FECALE

 

a) Pentru coprocultură: recoltaţi dimineaţa din porţiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc se recoltează din locuri diferite cantităţi mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan şi utilizaţi coprorecoltoare cu mediu de conservare şi transport (ex. Cary Blair) prevăzute cu o linguriţă (furnizat de laborator).

Atenţie! Produsul recoltat trebuie să fie introdus în mediu. Nu se umple coprorecoltorul!

Apoi, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi transportaţi coprorecoltorul cu produs cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

 

b) Pentru examenul coproparazitologic

Utilizaţi coprorecoltoare (furnizat de laborator sau achizitionat de la farmacie) şi recoltaţi 3 esantioane în interval de 10 zile (deoarece ouăle, chiştii sau larvele unor paraziţi se elimină intermitent), preferabil din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu esantionul la frigider până a doua zi dimineaţa.

Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul!

De asemenea, se va eticheta recipientul cu numele, data şi ora recoltării şi se va transporta cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

 

c) Pentru antigen Helicobacter Pylori

Utilizaţi coprorecoltoare (furnizat de laborator sau achizitionat de la farmacie) şi recoltaţi esantioane din 5 locuri diferite, preferabil din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu esantionul la frigider până a doua zi dimineaţa.

Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul!

Se va eticheta recipientul cu numele, data şi ora recoltării şi se va transporta la laborator.

 

d) Pentru hemoragii oculte (reactia Adler)

Utilizaţi coprorecoltoare (furnizat de laborator sau achizitionat de la farmacie) şi recoltaţi esantioane din 5 locuri diferite, preferabil din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu esantionul la frigider până a doua zi dimineaţa.

Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul!

Se va eticheta recipientul cu numele, data şi ora recoltării şi se va transporta la laborator.

Proba NU trebuie recoltata in una din urmatoarele situatii:

- sangerare menstruala

- hemoroizi

- constipatie cu sangerari

- sangerare urinara

Nu sunt necesare restrictii dietetice.

Alcoolul si unele medicamente precum aspirina, indometacin, fenilbutazona, rezerpina, corticosteroizii si medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene pot cauza iritare gastrointestinala si ulterior sangerare, de aceea se pot obtine rezultate fals-pozitive.

La sfatul medicului, aceste medicamente pot fi intrerupte cu 7 zile inainte de acest test.

 

 

2. ESANTIOANE CARE SE RECOLTEAZA DE CATRE PERSONALUL MEDICAL, LA SEDIUL LABORATORULUI

 

SANGE: pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), evitaţi consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate şi alcool precum şi efortul fizic intens şi stresul în zilele care preced recoltarea şi nu consumaţi alimente şi lichide în dimineaţa zilei în care se recoltează sângele.

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, după un repaus alimentar de 12 ore.

EXUDAT FARIGIAN: recoltarea se face dimineaţa, ţinându-se cont de următoarele reguli:

- NU faceţi toaleta cavitaţii bucale

- NU beţi

- NU mâncaţi

- NU fumaţi

În mod exceptional, se poate recolta la 3-4 ore după toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente.

Recoltarea esantioanelor pentru examene microbiologice se efectuează înainte de administrarea chimioterapicelor anti-infectioase (antibiotice, antifungice) sau la 10-14 zile dupa tratament. În cazul în care s-a început un tratament antiinfectios, se va recolta produsul înaintea administrării următoarei doze de chimioterapic.

Recipientele si instrumentarul utilizat pentru recoltare sunt sterile, de unică folosintă.

Personalul laboratorului poartă în timpul recoltării si al prelucrării esantioanelor echipament de protectie (halat si mănusi, mască, dacă este necesar). Camera pentru recoltare este amenajata si dotata pentru a asigura intimitatea si confidentialitatea.

 

 CRITERII DE RESPINGERE ESANTIOANE:

-        esantioane recoltate in recipiente improprii

-        cantitate insuficienta a esantionului

-        esantioane coagulate

-        esantioane hemolizate